Moules frites med hollandaisesås

Portioner

2

Tid

ca 25 minuter

Svårighetsgrad

Medel

Ingredienser


Aviko Super Crunch Premium Fries

Moules/musslor:
1 kg färska blåmusslor
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1 tsk timjan
2 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
persilja, finhackad
smör, till stekning
salt
peppar

Hollandasiesås 
50 g smör
1 äggula
1 msk torrt vitt vin
0.5 msk citron
salt
finmalen vitpeppar

Aviko Super Crunch Premium Fries

Beskrivning


Tillaga valfri sort Aviko Super Crunch Premium Fries enligt förpackningens anvisningar i ugn, fritös eller airfryer.

Moules/musslor
Skölj musslorna och dra bort "skägget". Knacka musslorna mot en bänk, de som inte sluter sig eller är trasiga ska slängas. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och timjan i en stor kastrull utan att det tar färg.
Tillsätt vin och låt koka upp. Reducera till hälften*. Tillsätt grädde, salt och peppar. Lägg i musslorna och vänd runt. Lägg på ett lock och låt koka ca 4 minuter, skaka kastrullen då och då. Musslorna är klara när de öppnat sig. Strö över persilja och vänd runt.

*Låt såsen koka ihop så att vätska avdunstar. Då koncentreras smakämnena och såsen får en tjockare konsistens.

Hollandaisesås
Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Smöret ska skikta sig så att rent smör ligger överst och bottensatsen (som inte ska användas) ligger underst. Blanda äggulor, vin och citron i en bunke. Sätt bunken i ett sjudande vattenbad. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången under kraftig vispning, men ta inte med bottensatsen. Smaka av med salt och peppar. Om såsen känns för tjock kan man spä den med lite vatten.

Servera musslorna tillsammans med valfri Aviko Super Crunch och hollandaisesås.