750 g Super Crunch Premium Fries
800 g högrevsstek
Örtpasta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika (utan kärnhus)
4 tsk mald koriander
1 tsk spiskummin
1/2 tsk gurkmeja
ca 1 cm ingefära, färsk, skalad och riven
1 ½ tsk sambal oelek
2 ½ tsk solrosolja
3 citroner i grovt skurna bitar
80 ml kokosmjölk
Grönsaker till servering
400 g färska gröna bönor
200 g snackgurkor, färska små
120 g böngroddar färska
6 dl vitvinsvinäger
400 g strösocker
1 tsk korianderfrön, krossade
1 knippe färsk koriander, grovhackad
olja till stekning
Låt dig inte skrämmas av det långa receptet och ingredienslistan! Pulled rendang är en underbar rätt som är lätt att laga men som kräver lite tid. Pulled rendang kan förberedas en eller ett par dagar innan och serveras i efterhand. Slow cooking när den är som bäst. Dessutom går det bra att dubblera receptet, men tänk på att minska något på vätska och kryddor när du gör det, smaka dig fram.
Denna indonesiska variant av rendang smaksätter vi med örtpasta.
Örtpasta
Mixa gul lök, vitlök och röd paprika till en puré. Tillsätt kryddor, ingefära, sambal och olja. Salta lätt.
Köttet
Skär citronen i grova bitar. Placera köttet i en ugnsform med lock (eller aluminiumfolie) och gnid in köttstycket med den grovt skurna citronen och med din örtpasta. Täck köttet med lock och låt marinera i 1 timme i rumstemperatur. Förvärm ugnen till 100 ºC. Lyft av locket och häll kokosmjölken på köttet. Sätt tillbaka locket så att vätskan hålls kvar i formen. Tillaga i ugnen i ca 6 timmar.
Grönsaker till serveringen
Koka de gröna bönorna i lite lätt saltat vatten i 6-8 minuter tills de är al dente. Häll av vattnet, spola bönorna kalla med kallt vatten och låt sedan rinna av. Skär snackgurkorna längs med i kvartsstavar, behåll skalet på. Lägg bönor, gurka och böngroddar i en skål. Blanda vinäger, socker och korianderfrön i en liten gryta. Värm och rör tills sockret löst sig helt. Häll den varma lagen över grönsakerna och låt stå framme och svalna innan du täcker över dem och ställer dem i kylen för att svalna helt. Gärna ett par timmar före servering.
Super Crunch Premium Fries
Ca 30 min innan köttet är klart för servering tillagas Super Crunch Premium Fries enligt anvisningarna på förpackningen. Salta ev innan servering.
Ta ut köttet från ugnen efter ca 6 timmar. Pulled rendang är klar när köttet lätt kan dras i två separata trådar med två gafflar. Om inte, tillaga en stund till. När köttet är färdigt, ta ut formen ur ugnen, sila av vätskan och spara den. Dra köttet med två gafflar till separerade trådar. Lägg upp köttet i en panna och häll över ca hälften av stekskyn och värm på till servering. Spara gärna ev överbliven sky till ett senare tillfälle till en god asiatisk sås.
Servera med avrunna grönsaker och färsk koriander - servera och njut. Smaklig spis!