4 skivor entrecôte à 200-250 g
Vinsmör
salt och svartpeppar
100 g rumstempererat smör
1,5 dl kraftigt rödvin
1 vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja
1 hackad rödlök
1 nypa socker
Rödvinssky
2 dl rödvin
2 dl mörk kalvfond (eller koncentrerad fl ytande
kalvfond + vatten)
2 tsk strösocker
2 hackade schalottenlökar
1 tsk timjan
1msk maizena
1 msk smör
Vinsmör:
Börja med att finhacka rödlöken.
Lägg löken i en gryta och pressa i en vitlöksklyfta. Häll på vinet. Koka lök- och vinblandningen med en nypa strösocker under omrörning tills vinet helt absorberats av löken.
Ställ åt sidan och låt svalna. Hacka persiljan. Vänd sedan ihop det avsvalnade lökkoket med det rumstempererade smöret och tillsätt den hackade persiljan.
Smaka av med salt och svartpeppar. Klicka upp smörblandningen på en bit smörpapper eller plastfolie och forma till en cylinder.
Lägg in i frysen så att det stelnar, cirka 20 minuter. Tillaga potatisbakelserna enligt anvisningarna på förpackningen.
Rödvinssky:
Häll det röda vinet och kalvfonden i en gryta tillsammans med schalottenlöken och låt koka upp. Låt sjuda i cirka 4 minuter.
Tillsätt timjan och red av med maizena. Sila av såsen i en finmaskig sil och tillsätt 1 matsked smör under omrörning av skyn för att blanka upp och runda av skyn.
Grilla eller stek entrecôten ca 3-4 minuter på varje sida. Låt köttet vila 2 minuter innan servering. Ta ut smöret och skär det i fyra fina skivor.
Servera entrecôten med potatisbakelserna, såsen och smöret med till exempel grillad majskolv och grillade körsbärstomater.